کد خبر: 103746240
تاریخ انتشار: شنبه 02 ارديبهشت 1396
خانه » حواشی » ایمنا » «قیصرِ» شعر معاصر
نسخه چاپی
ارسال به دوستان
به مناسبت زادروز قیصر امین پور؛

قیصر امین پور 2 اردیبهشت ماه 1338، در شهرستان گتوند شوشتر، از شهرهای بختیاری ‏نشین شمال استان خوزستان متولد شد.

به گزارش چی 24 به نقل از ایمنا:
 
به گزارش ایمنا، قیصر در گفتگویی از کودکی‌ اش گفته بود: «من قیصر امین‌پور ، متولد دوم اردیبهشت 1338 در گتوند هستم؛ جایی بین دزفول و شوشتر در استان خوزستان. نام پدرم مراد و مادرم فرنگیس است. در دو یا سه سالگی بودم که مادرم فوت کرد. دو تا برادر دارم که یکی از آن ها تنی و دیگری ناتنی است که هر دو برای من، مثل هم عزیز هستند و چهار تا هم خواهر دارم. من در واقع فرزند کوچک مادر خودم هستم. پدرم در همان دزفول، کارمند سازمان آب و برق و مادرم خانه‌دار بود.»
قیصر امین پور از جمله کسانی بود که رشته های تحصیلی مختلفی را تجربه کرد. در سال 1343 تا 1344 در مکتب خانه تحصیل کرد و تحصیلات ابتدایی ‏اش را در سال 1345 تا 1349 در گتوند گذراند. در سال 1350 تا 1357 دوره راهنمایی و دبیرستان را در دزفول به پایان رساند و پس از گرفتن دیپلم تجربی، تحصیلات دانشگاهی خود را در رشته دامپزشکی در دانشگاه تهران آغاز کرد. در سال 1358، از رشته دامپزشکی انصراف داد و به جمع دانشجویان رشته علوم اجتماعی پیوست. اما در سال 1363، مجددا رشته خود را تغییر داد و در رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران به تحصیل پرداخت، تا این که در سال 1369، دوره دکترای رشته زبان و ادبیات فارسی را آغاز کرد و در بهمن 1376، از رساله پایان نامه‏ اش با عنوان "سنت‌ و نوآوری در شعر معاصر"، با راهنمایی "محمدرضا شفیعی کدکنی" شاعر، مدرس دانشگاه، محقق و نویسنده و همکاری "اسماعیل حاکمی" استاد گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران و "تقی پور نامداریان" شاعر و پژوهشگر ایرانی و استاد ادبیات فارسی دفاع کرد و موفق به دریافت مدرک دکترای زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران شد. این پایان‌نامه در سال 1383، از سوی انتشارات علمی و فرهنگی انتشار یافت.
قیصر امین پور که تجربه تدریس در مقطع راهنمایی را در فاصله سال‏ های 1360 تا 1362، در کارنامه خود داشت از سال 1367 تا 1370، در "دانشگاه الزهرا" و از سال 1370 تا 1386، در "دانشگاه تهران" به تدریس زبان و ادبیات فارسی پرداخت. امین پور در سال 1382، علی رغم تمایلش از سردبیری "سروش نوجوان" استعفا داد و از مهرماه همان سال از فعالیت‏ های مطبوعاتی‏ اش فاصله گرفت و همراه "كامران فانی"، "حسن انوری"، "محمد علی موحد"، "یدالله ثمره"، "سلیم نیساری" و "هوشنگ مرادی كرمانی" به عضویت "فرهنگستان ادب و زبان فارسی" درآمد.



فعالیت ‏های هنری امین پور از سال 1358 آغاز شد، او در شکل‏گیری "حلقه هنر و اندیشه اسلامی" نقش داشت و به جمع گروه شعر آن پیوست و همگام با سایر شاعران فعال حوزه هنری، در بسیاری از شب‌های شعر برگزار شده شرکت کرد و در تشکیل جلسات شعرخوانی و نقد و بررسی شعر و تشویق و ترغیب شاعران جوان نقش مؤثری داشت. قیصر در همان سال با افرادی چون "سید حسن ‌حسینی" شاعر، و پژوهشگر معاصر، "سلمان هراتی" شاعر معاصر ایرانی، "محسن مخملباف" نویسنده و کارگردان، "حسام‌الدین سراج" خواننده و نوازنده، "محمد علی محمدی"، "یوسف علی میر شکاک" شاعر، طنزپرداز و منتقد سیاسی، "حسین خسروجردی" نقاش، مجسمه‌ساز، رمان نویس، و ... همکاری داشت. گروهی که "بنیانگذاران جوان حوزه‌ هنری" نام گرفتند. بعدها چهره‌ هایی مانند "سهیل محمودی" شاعر، نویسنده و مجری، "ساعد باقری" شاعر و مجری تلویزیون، "محمدرضا عبدالملکیان" شاعر معاصر، "عبدالجبار کاکایی" نویسنده، شاعر و زبان ‌شناس، "فاطمه راکعی" نماینده مجلس ششم شورای اسلامی، و "علیرضا قزوه" نویسنده و شاعر معاصر نیز به آنان پیوستند.  البته 8 سال بعد یعنی در سال 1366، قیصر امین پور به همراه بسیاری از هم‌دوره‌ای‏ هایش، از حوزه هنری خارج شد.
از دیگر نهادهایی که امین پور در شکل ‌گیری آن ‌ها نقش داشت می توان به "هفته نامه سروش" و "دفتر شعر جوان" اشاره کرد. امین پور طی سال‌ های 1360 تا 1371، به همراه دوستان نویسنده و شاعرش "بیوک ملکی" نویسنده و شاعر ادبیات كودك و نوجوان و "فریدون عموزاده خلیلی" نویسنده ادبیات کودک و نوجوان و روزنامه‌نگار، "هفته‌ نامه سروش" را طراحی و منتشر کرد و در سال 1368، "دفتر شعر جوان" را راه اندازی کرد، سپس از سال 1367 تا 1383 سردبیر ماهنامه ادبی- هنری "سروش نوجوان" مجله ‌ای که از فروردین 1367 تا 1385 چاپ می ‌شد، بود. قیصر امین پور پیش از آن که به عنوان شاعر کودک و نوجوان به شمار آید در جامعه ادبی امروز به خاطر ویژگی های شعری اش شناخته شده است و شعرهای عمومی اش بیشتر از شعرهای کودکانه و نوجوانانه اش بر سر زبان هاست.
از نیمه دوم دهه شصت بود که قیصر به ثبات زبان و اندیشه در شعرش دست یافت. هرچند جامعه ادبی او را به عنوان یک ادیب آکادمیک و استاد دانشگاه می شناسد ولی حوزه ادبیات کودکان و نوجوانان هنوز قیصر را از آن خود می داند. دو دفتر "به قول پرستو" و "مثل چشمه - مثل رود" آوازه خوبی دارند.



قیصر امین پور در آخرین روزهای سال 1377، دچار سانحه تصادف شده و به شدت مجروح شد. شدت جراحات وارده به حدی بود که امین پور به دفعات تحت عمل ‏های مختلف جراحی قرار گرفت و برای ادامه معالجات، مدت کوتاهی به کشور انگلستان اعزام شد. او در سال 1381، تحت عمل پیوند کلیه قرار گرفت و بهبودی نسبی یافت. سرانجام در ساعت 3 بامداد روز سه‏ شنبه 8 آبان 1386، در "بیمارستان دی" درگذشت. پیکر این شاعر در زادگاهش "گتوند دزفول" و در کنار مزار شهدای گمنام این شهرستان به خاک سپرده شد. آرامگاه این شاعر فقید، با طراحی "حسین خسرو جردی" ساخته شد و در سال 1389، مصادف با سومین سالگرد درگذشت قیصر در گتوند رونمایی شد.
12168/135/8
کانال اطلاع رسانی: https://telegram.me/imnanew

برچسب ها
ارسال نظر
نام:
ایمیل:
* نظر:
طراحی پرتال خبری، توسط پارس نوین